دانلود مقاله رشته مدیریت

تجزیه و تحلیل صورتهای مالی دانشگاه های علوم پزشکی کشور

 
 
 
 
چکیده: 
مقدمه: ارزیابی عملكرد سازمان از نظر مالی به عنوان یكی از اصلی ترین وظایف مالی مدیر بسیار حائز اهمیت می باشد، چرا كه زمینه تصمیم گیری و برنامه ریزی منطقی جهت افزایش بهره وری و بررسی تاثیر تصمیم های اتخاذ شده بر عملكرد سازمان را فراهم می كند. هدف پژوهش حاضر بررسی عملكرد مالی دانشگاه های علوم پزشكی و خدمات بهداشتی درمانی كشور از طریق تحلیل نسبت های مالی بود.
 
روش كار: مطالعه حاضر توصیفی و از لحاظ زمانی مقطعی و از نظر اهداف آن كاربردی بود. این پژوهش به لحاظ شناخت نظام و نسبت های مالی در دانشگاه های علوم پزشكی و خدمات بهداشتی درمانی كشور از نوع كیفی بود كه به طریق مرور اسنادی و كارگروهی (22 نفر) انجام پذیرفت و همچنین به لحاظ استفاده از پرسشنامه و بررسی صورت ها و نسبت های مالی دانشگاه های علوم پزشكی و خدمات بهداشتی درمانی كشور (38 دانشگاه) از نوع كمی بود. روش نمونه گیری به صورت هدفمند بوده و برای تحلیل داده ها از شاخص های فراوانی و مركزی میانگین و پراكندگی انحرف معیار استفاده گردید.
 
یافته ها: 12 نسبت مالی در دو گروه نسبت های نقدینگی و بازده فعالیت و بهره وری منابع شناسایی گردید كه نتایج اهم نسبت های مالی عبارتند است از: نسبت آنی (میانگین=2.53)، نسبت جاری (میانگین=3.58)، نسبت دوره وصول مطالبات (میانگین=114)، نسبت درآمد عملیاتی به كل منابع (میانگین=0.44)، نسبت بازده بودجه (0.79) و نسبت بازده دارایی (میانگین=0.48).
 
بحث: یافته ها نشان داد میانگین نسبت های نقدینگی دانشگاه نسبت به دیگر صنایع بالا بود كه این به دلیل زمان تخصیص نامناسب منابع مالی در پایان سال از سوی دولت می باشد. از سوی دیگر نتایج نسبت های بازده فعالیت و جریان نقدی عملیاتی نشان می دهد كه مدیریت منابع مالی از نظر تبدیل دارایها و یا تركیب منابع و سرمایه در دانشگاه به خوبی صورت نپذیرفته است، این مساله بیانگر آن است كه از اختیارات قانون هیات امنایی به خوبی استفاده نمی گردد. به منظور تجزیه و تحلیل توسط نسبت های مالی بیشتر، طراحی و استانداری سازی گزارشات مالی دانشگاه متناسب با نوع خدمات و منابع قابل تصرف از نظر آیین نامه مالی و معاملاتی پیشنهاد می گردد.
 
 
 
كلید واژه:
نسبت های مالی
دانشگاه های علوم پزشكی
تجزیه و تحلیل صورت های مالی