دانلود مقاله رشته مدیریت

چالشها و موانع خصوصی سازی

چکیده
خصوصی سازی یک روش برای ارتقا کارایی و بهره وری بنگاههایی اقتصادی کشور مبتنی بر ایجاد محیط رقابتی، محو انحصاری دولتی و ایجاد اقتصاد باز با احترام به مالکیت و آزادی ها اجتماعی و سیاسی است.کشورهای در حال توسعه برای ورود به اقتصاد جهانی نیاز به بهره گیری از مزیت های نسبی و تمامی استعداد و توان نوآوری خود دارند و این موضوع با وجود یک بوروکراسی کند و غیر منعطف در بخش دولتی به هیچ وجه امکان پذیر نبوده و این کشور ها نیازمند برقراری بنیان های لازم برای احترام به مالکیت و گسترش آزادی های اجتماعی و سیاسی قابل قبول و عرف بر اساس ضوابط بین المللی و آزادی عمل کارآفرینان در عرصه های اقتصادی کشور می باشد، لذا خصوصی سازی بصورت گزینشی با رعایت اهداف خاص برای این کشورها توصیه می گردد.
 
اهداف توسعه در کشورها عموماً بر رفاه عمومی، رشد اقتصادی، شکوفایی استعدادها، آزادی های فردی و اجتماعی و سیاسی و مبارزه با فقر، بیسوادی و ... از طریق مشارکت های وسیعتر مردمی، بسترسازی برای رشد استعداد ها،افزایش کیفیت تولیدی، آموزشی، خدماتی، بهداشت، صادرات و... می باشد.خصوصی سازی جدا از استراتژی  و برنامه ریزی های توسعه سیاسی ، اقتصادی، اجتماعی نمی باشد.با توجه به کمبود عامل سرمایه در کشورهای در حال توسعه، جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی و ... در کشورهای در حال توسعه از جمله ایران، بایستی در جهت شناسایی موانع موجود بر سر راه آن و ارائه راهکارهای لازم برای رفع آنها بوده که برای حل آن باید اقدام اساسی نمود
در این مقاله سعی شده که بر موانع خصوصی سازی اشاره شود،اگرچه باید گفت که موانع خصوصی سازی در هر کشور با توجه به ساختارهای اقتصادی- سیاسی و فرهنگی  و حتی در دوره های مختلف زمانی متفاوت می باشد . اما می توان به مواردی مشترک از جمله عدم کفایت سرمایه در بخش خصوصی، عدم آمادگی مدیریت در جهت خصوصی سازی، مشکلات قانونی، موانع سیاسی، عدم حمایت های مناسب از بخش خصوصی و ... اشاره کرد.
 
 
واژگان کلیدی:

بوروکراسی

رشد اقتصادی

خصوصی سازی

چالش های خصوصی سازی

 
 
مقدمه
در طول تاریخ اقتصادی واحدهای تولیدی،تجاری ،خصوصی و عمومی بنا به ضرورت زمانی و چگونگی مراحل توسعه اقتصادی در كنار یكدیگر شكل گرفته و تكامل یافته‌اند. به طوریکه تعیین وجود واحدهای خصوصی درصنعت، تجارت و خدمات یكی از مشخصه‌های تمدن بشری است. واحدهای تولیدی ، تجاری و خدماتی همزمان با تحولات فكری و فرهنگی، بعد از قرون وسطی، در اروپا به وجود آمدند و شواهد نشان می دهد که در انگلستان در قرن 16 شركت‌های سهامی وجود دارد،تشكیل شركت سهامی درروسیه هم  در سال 1553 ، تاسیس شركت هند شرقی و سپس در حدود سال‌های 1600 بانگ انگلستان به صورت شركت سهامی، گسترش این نوع شركت‌ها را عمومیت بخشید. در اوایل قرن 18 خرید و فروش ارواق قرضه دولتی و سهام معمول و در سال 1772 بازار بورس لندن به صورت رسمی آغاز به كار و در سال 1862 با تصویب قانون شركت‌ها مفهوم جدید شركت با مسوولیت محدود رسمیت می‌یابد. شرکتهای تجاری بوجود آمده گام هایی است برای ورود محکمتر بخش خصوصی به فعالیت های کلان اقتصادی و باعث شد که در دهه 1980 تقریباً ‌در تمام كشورهای رو به توسعه ، سیاست گزاران اقتصادی به تجدید نظر در نقش بخش خصوصی در فرآیند توسعه پرداخته اند.
 
 
چالشها و موانع خصوصی سازی 1
چکیده 2
واژگان کلیدی  : 3
مقدمه 4

نقش دولت در خصوصی سازی 8

اهداف خصوصی‌سازی 13

به عنوان مثال اهداف اولیه خصوصی‌سازی در مجارستان اینگونه اعلام می‌شود: 14

عوامل موثر بر سرمایه‌گذاری خصوصی 19

اهداف دولت در بطن برنامه خصوصی‌سازی و سیاست‌های مربوط به این امر عبارت است از: 19

نتیجه گیری 24
1- چالش های اقتصادی 24
١ ـ ١ ـ تحولات اقتصادی ، نوسانات ارزی 24
١ ـ ٢ ـ فقدان بازار سرمایه مشتكل و ضعف اجرای آن در حد امكانات محدود موجود 24
١ ـ ٣ ـ وابستگی فرآیندهای تولید و ارز ومواد اولیه خارجی 25
٢ ـ چالش های حقوقی ، قانونی 25
٣ ـ چالش های اجرایی ـ مدیریتی 26
٤ ـ سایر چالش ها 28
پیشنهادات 31
منابع : 37