دانلود پایان نامه کارشناسی رشته روانشناسی

تعیین مرز سلامت روانی در محیط خانواده – محیط کار – محیط تحصیل

Holth Hazard within Family , Edvcational & work inviroment
 
مقدمه 
انسان موجودی پیچیده و دارای ابعاد مختلفی است که حیات وی در اثر تعادل نسبی این ابعاد تضمین شده و دوام می یابد . در برقراری تعادل عوامل بیشماری بطور مستقیم و غیر مستقیم تاثیر می گذارد که ممکن است نقش برخی از آنها برجسته و مهم تر از عوامل دیگر باشد . اما آنچه تغییر نمی کند اینکه برقراری تعادل اغلب سبب بهبود رفتار و رضایت و بهداشت روانی شخص می شود چیزی که برخی از دانشمندان از آن با واژه سلامت یاد می کنند . سلامت خود مفهوم کلی ، پیچیده و دارای ابعاد و مولفه های فراوانی است که گرچه هر کدام عملکرد مستقلی دارند اما از بسیاری جهات با هم ارتباط داشته و بر یکدیگر تاثیر می گذارند . 
 
در ارتباط با این مفهوم دیدگاه های مختلفی بوجود آمده است که از آن جمله سلامت روان که درباره آن و عوامل مرتبط با آن مطالبی را بیان داشته اند برای مثال : دیدگاه پزشکی آن را در ارتباط با عملکرد های جسمانی و عوامل زیست شناختی تصور کرده است و عنوان می کند که این مفهوم باید با در نظر گرفتن ابعاد مختلف مورد بررسی قرار گیرد . ابعادی که بطور یکپارچه فرض شده و با همدیگر ارتباط برقرار کرده و منجر به سلامت روانی می شود . (نوری . 1380) 
 
از سوی دیگر جامعه شناسان و روان شناسان عوامل دیگر اجتماعی همانند پایگاه پایگاه ، اقتصادی ، اجتماعی یا موقعیت اقتصادی ، تحصیلات و روابط بین فردی مناسب را از عوامل مهم در سلامت روانی می دانند . عوامل موثر و میزان آن است که منجر به افزایش یا کاهش سلامت د رافراد می گردد که بصورت مستقیم و یا غیر مستقیم گاهی درونی و غیر عینی و برخی بصورت عینی تاثیر می گذارند . از جمله عواملی که می تواند بر روی سلامت روانی موثر واقع شود می توان شیوه مقابله با بحران ، رضایتمندی شغلی ، فشارهای شغلی ، رضایتمندی از زندگی و رضایت زناشویی و کیفیت زندگی و رضایتمندی تحصیلی را نام برد . در این میان می توان ذکر کرد که افرادی را هم که در رویارویی با مشکلات و بحران از شیوه های مقابله مناسبی بهره مند شده اند نیز بسیار مفید واقع می شود . (مقدم . 1374) از این رو در این تحقیق به بررسی تعیین مرز سلامت در میان افرادیکه بطور همزمان متاهل هستند در ضمن اشتغال بکار دارند و هم چنین تحصیل می کنند پرداخته ایم و قصد است که مشخص نماییم مولفه هایی که بر روی سلامت و بهداشت روانی اینگونه افراد در محیط های گوناگون تاثیر گذار باشد را داریم . 
 
 
 
کلمات کلیدی:

سلامت روانی

هنجارهای اجنماعی

سازمان بهداشت جهانی

 
 
 
بیان مسئله : 
با توجه به اینکه سلامت روانی را می توان بعنوان مهمترین عوامل در نظر گرفت و از آنجایی که تاثیر پذیری از محیط کار و محیط خانواده هم چنین محیط تحصیل در مقایسه با دیگر عوامل بسیار شدید تر می باشد پژوهشگران تاکید ویژه ای را در شناسایی تاثیرات امن محیط های بر تعیین مرز سلامت روانی داشته اند که از جمله این تاکیدات به عوامل خانوادگی – تاثیر شغل و هم چنین تحصیل نموده اند و عواملی که منجر به افزایش سلامت عمومی و بهداشت روانی می گردد . بطوریکه در سال 2001 میلادی از طرف سازمان بهداشت جهانی تحت عنوان یال جهانی بهداشت روانی و سلامت روان اعلام گردید .سازمان مذکور در این سال شعار (غفلت بس است ، مراقبت نمائیم) را در جهت آشکار ساختن اهمیت موضوع مطرح نمود . سازمان بهداشت جهانی 2001 سلامت روان را در درون مفهوم کلی سلامت جای می دهد و معتقد است که سلامت یعنی توانایی کامل برای ایفای نقش اجتماعی ، جسمی ، روانی . 
 
در نظر این سازمان اشخاصی که از سلامت روان برخوردارند بهنجار نامیده می شوند . اشخاصی که از تعادل روانی رضایت بخش برخوردارند در مقابل ناکامیها مقاومت خواهند کرد در حالی که افرادی که نتوانند با شیوه مناسب با محیط برخورد کنند طبیعتاً از نارضایتی تجربه خویش خواهند گفت و در این حال سلامت روانی با بحران های گوناگون مواجه خواهد شد و این افراد بایستی بتوانند سازگاری مطلوبی را بین خود و محیط برقرار سازند و در این حال می بایستی سلامت روان خویش را افزایش دهند و بدور از ناراحتی های پیش آمده به بهداشت روانی مطلوب برسند . 
 
بنابراین با توجه به ضرورت پیش آمده از بهداشت روانی و سلامت در میان افراد و عواملی که می تواند تاثیر گذار باشد در این تحقیق نیز به بررسی تعیین مرز سلامت در میان افرادیکه از هر سه جنبه اشتغال به کار – تحصیل و تاهل برخوردارند پرداخته ایم و پژوهشگران قصد دارند تا در یابند مولفه هایی که می تواند منجر به تعیین مرز سلامت شود کدامند ؟ در نهایت مطرح می شود با تاکید بر سلامت روان و بهداشت فردی چگونه می توان نقش تعیین کننده را در تعیین مرز سلامت شخص مشخص نمود داریم با توجه به اینکه در سه بعد تحصیلی – خانوادگی – شغلی اهمیت و ضرورت بهداشت روانی مطرح می گردد . 
 
ادلین  و همکاران (2000) معتقدند هنگامیکه شخص در محسط شغلی خویش – خانواده اجتماع و تحصیلی کارکرد مطلوبی را نشان دهد و بتواند سازگاری بین فردی را ارتقاء دهد این شخص از لحاظ اجتماعی پیشرفت کرده و از بهبود سلامت روانی بیشتری برخوردار می شود وی معتقد است که محیط تحصیل ، خانواده ، شغل و هم چنین اجتماع جهت بهبود سلامت روانی با یکدیگر هماهنگ هستند .هم چنین ، اونتهال  و همکاران (1985 به نقل از اگران ، 2001) عوامل پیش بینی کننده رفتار سالم را که بر بهبود زندگی کمک می کند و سلامت روان را بوجود می آورد را عوامل اجتماعی ، ارثی ، هیجانی و عوامل جسمانی می داند .با وجود این ، هنوز هم نمی توان به گونه دقیق تعیین مرز سلامت افراد را پیش بینی نمود و تعیین کرد که آیا سلامت روان با کدامیک از عوامل اجتماعی ، اقتصادی ، فرهنگی خانوادگی ، تحصیلی و کاری ارتباط معنا داری دارد یا خیر ؟لذا سنجش نگرش آزمودنی در محسط خانوادگی ، محیط کار و محیط تحصیل الزامی خواهد بود و با سنجش نگرش یکی از اعضاء خانواده آزمودنی (همسر وی) و سنجش نگرش همکار وی و سنجش نگرش همکلاسی او ضروری می باشد . 
 
 
 
فهرست مطالب
 
فصل اول
کلیات پژوهش
مقدمه 
بیان مسئله و انتخاب موضوع 
اهداف تحقیق 
پرسش های تحقیق 
تعریف عملیاتی واژه ها 
متغیر های پژوهش 
منابع فصل اول 
 
فصل دوم:ادبیات تحقیق
بهداشت روانی
تعریف سازمان بهداشت جهانی
انجمن بهداشت روانی کانادا

حدود و زیانبخشی بیماری های روانی

علل افزایش و شیوع بیماری های روانی

هدف بهداشت روانی
آموزش بهداشت روانی همگانی
بهداشت روانی در دوران مختلف زندگی
بهداشت روانی در آغاز کودکی
بهداشت روانی و بلوغ
بهداشت روانی در بالغین
بهداشت روانی در میانسالان
بهداشت روانی در محیط کار

اصول بهداشت روانی در سازمان

انگیزش فضای سازمانی و بهره وری

الف ) بیماری جسمانی آثار روانی دارد:
ب) عوامل روانی علت بیماریهای جسمانی میشوند:
ج ) عوامل روانی علت علائم بیمارهای جسمانی میشوند:
د ) اختلالات روانی عوارض جسمانی دارند:
هـ) اختلالات جسمانی و روان ای که تصادفا تقارن یافتهاند با یکدیگر کنش و واکنش میکنند :

اصول بهداشت روانی در سازمان

انگیزه فضای سازمانی و بهره وری

 
فصل سوم
1-3 جامعه تحقیق 
2-3 نمونه و روش نمونه گیری 
3-3 ابزار تحقیق 
4-3 طرح و شیوه اجرای تحقیق 
5-3 تجزیه و تحلیل داده ها 
 
فصل چهارم
1-4 تجزیه و تحلیل داده های توصیفی 
2-4 تجزیه و تحلیل داده های استنباطی  
3-4 تجزیه و تحلیل داده های علیت
 
فصل پنجم
1 – 5 بحث و نتیجه گیری 
2 – 5 کاربرد 
3 -5 محدودیت های تحقیق 
4-5 پیشنهادات