چالش های جامعه مدنی در حکومت اسلامی

 

سئوال اصلی : چه تضادی میان جامعه مدنی به عنوان یکی از عناصر نظام مدرن با حکومت اسلامی مبتنی بر تعالیم دینی وجود دارد .

 
فرضیه : 
از آنجایی که جامعه مدنی به عنوان واسط بین حکومت و مردم در یک نظام مردم سالار قرار دارد . در واقع جریان قدرت را از پایین به بالا به حرکت در می آورد اما در حکومت اسلامی چون چنین جریان قدرتی را نمی توان یافت بنابراین جامعه مدنی موجودیت خود را به عنوان ضربه گیر نظام سیاسی از دست می دهد .
 
متغیر مستقل :جامعه مدنی ناکارآمد

متغیر وابسته : عدم جابجایی قدرت و نهادینه نشدن دموکراسی

 
 
مقدمه :
جامعه مدنی یکی از بحث برانگیزترین مفاهیم فلسفه سیاسی است . ایده جامعه مدنی در فلسفه سیاسی لیبرال یک ایده قدیمی است و ریشه در قرون گذشته دارد . اما آنچه در بررسی این مفاهیم در نظر است معانی خاص آنهاست . مثلا در دیدگاه هابز برای رهایی از وضع طبیعی ، آدمی به جامعه مدنی روی می آورد . اما از دیدگاه لاک جامعه مدنی وقتی به وجود می آید که عده ای از آدمیان با هم گرد آیند و هر یک از حقوقی که در وضع طبیعی دارند ، در گذرند و این قدرت را به دست اجتماع بسپارند .
 
پس جان لاک تاسیس جامعه مدنی و سیاسی را بهترین درمان نابسامانی های ناشی از وضع طبیعی دانسته که در آن انسانها با صرف نظر کردن از آزادی ، مالکیت و دیگر حقوق طبیعی خود از آزادی و حقوق مدنی بهره مند می شوند . اما معنی و مفهوم جدید جامعه مدنی در ربع آخر قرن بیستم در برگیرنده گروهها .انجمن ها ، نهادها و تشکل هایی است که به منظور بررسی و نقد مسئولیت پذیری دولت شکل می گیرد . در گفتمان حاضر جامعه مدنی به معنای افزایش پاسخگوی دولت نسبت به عملکرد خویش و عنایت به حقوق شهروندان است . بنابراین جامعه مدنی در معنای کنونی ، نه بخشی از دولت که در پی احقاق حقوق مردم می باشد بلکه به عنوان نهادهایی خارج از ساختار دولت است که در صدد بازستاندن حقوق اولیه شهروندی از دولت است . 
 
 
 
کلمات کلیدی:

دموکراسی

حکومت اسلامی

چالش های جامعه مدنی

جامعه مدنی در حکومت اسلامی

شکل گیری جامعه مدنی در ایران

 
 
 
فهرست مطالب
چالش های جامعه مدنی در حکومت اسلامی 1
سئوال اصلی : چه تضادی میان جامعه مدنی به عنوان یکی از عناصر نظام مدرن با حکومت اسلامی مبتنی بر تعالیم دینی وجود دارد . 3
فرضیه : 3
متغیر مستقل :جامعه مدنی ناکارآمد 3
متغیر وابسته : عدم جابجایی قدرت و نهادینه نشدن دموکراسی 3
مقدمه : 4

دیدگاههای بدبینانه نسبت به جامعه مدنی در حکومت اسلامی : 5

دیدگاه خوش بینانه به جامعه مدنی در حکومت اسلامی : 6

تعریف جامعه مدنی : 10

جامعه مدنی از دیدگاه نواندیشان ایدئولوژی زدا : 10

شکل گیری جامعه مدنی در ایران محتاج شرایطی است از جمله : 12

چالش های نظری جامعه مدنی در حکومت اسلامی (ایران) 13

جامعه مدنی در حکومت اسلامی : 14

جمع بندی : 19
نتیجه گیری 21
منابع 22
منابع اینترنتی 23